Последната наследница на Вазовата героиня вече е само наполовина

...
  Последната наследница на Вазовата героиня вече е само наполовина
Коментари Харесай

За баба Илийца и предателите на Ботев

  Последната наследница на Вазовата героиня към този момент е единствено на половина българка Съдбата на революционера и неговите четници и до през днешния ден не дава мира на съвестта ни
Даниела Денева

Врачанският Балкан. Гранитни чукари,  водопади и прелестни гледки разтапят свитата на топка от градската гмеж душа. Пещери гъделичкат въображението, а рафтингът по Искър и изкачването на върховете отварят нови сетива. Смълчани манастири оферират разтуха и примирение по пътя.

Планината е пропита с истории за кървави борби, изменничества и всеотдайност. И в случай че потънеш в тях, ще установиш, че въпросите стават повече от отговорите, които ще получиш.

Балканът е въодушевил Иван Вазов да напише най-вълнуващите си разкази.

Някои от тях са сътворени в Черепишкия манастир, където писателят постоянно е отсядал.  Той е вземал сюжетите от историите на локалните хора, някои от които са били очевидци на описаните събития.

Черепишкият манастир „ Успение Богородично ”  се намира на 5 км от Зверино по пътя за Мездра и Враца през Искърското дефиле. Сгушен в ниското измежду гората, ограден от величествения Балкан и Искър, която тук тече постепенно и равно.

Дружелюбни котки са първите, които посрещат посетителите в хладния двор. А единственият духовник във Врачанска епархия – благият отец Йоаникий, свещеник на манастира, е подготвен да беседва с всеки посетител, жаден за духовното.

Хората идват тук за молитва или на разходка, само че в случай че останат, светата обител и съзерцанието на постепенно течащата река ще ги предразположат към самовлгъбение и разсъждение.

Сигурно това е чувствал и Вазов, който имал в манастира непокътната стая с чардак на брега на реката. Сега тя е превърната в музей.

Разказът " Една българка ” е писан безусловно от мястото на трагичните събития, разиграли се през революционната пролет на 1876 година

Съвсем покрай Черепишкия манастир е местността Рашов дол. Там част от Ботевите четници водят последната кървава борба на 21 май /по остарял стил/ - ден откакто войводата Христо Ботев е погубен на връх Вола. Хората му се разпръскват – осиротели, обезверени и изтощени. Двайсетина комити се спускат през Рашов дол, с цел да преминат Искър. Там обаче са обсадени от турците и след неравно стълкновение - избити. Отсечените им глави са хвърлени в реката.

Хората са сковани от боязън, крият се по домовете със сведени глави, с цел да не попаднат пред очите на разбеснелите се турци.  Игуменът на Черепишкия манастир – йеромонах Епифаний Младенов от село Люти брод, единствен се престрашава да прибере и да погребе останките на четниците.

Сега костите им се пазят в кула, издигната в двора на Черепишкия манастир. Посетителите се качват в костницата, с цел да се поклонят пред героите. И да се опитат да приспят червейчето на виновността, което  тихичко чегърта в най-дълбокото на душата.

А долу, в манастирския двор, търсят да видят сянката на баба Илийца - хубавичко кокалеста балканджийка, гушнала полуживото си двегодишно внуче, увито в скъсано  килимче. Жената, която в действителност се споделя Пена, само че е останала в българската памет с името на мъжа си, моли свещеника да уважи за здраве на детето, което от две недели се топи от неразбираема болест. „ Дано Света Богородичка помогне ”, шепне си дамата, когато среща ранения въстаник. Няма кой да му превърже раните, нито да му даде парче самун. Наоколо гъмжи от озверели турци, а българите са залостили вратите.

Не желаят нито да знаят, нито да чуят за бунтовниците

Бягат от тях като от прокажени. Снишили са се, та нека си опазят чергата.

Но има и други българи – като баба Илийца, която не може да подмине голобрадото окървавено и изтощено момче в четнишка униформа. Защото вътрешният й Господ няма да й даде мира. Въпреки изтощението, на дамата като че ли й поникват крила - носи пушката му, става му патерица и го прекарва през гори Тилилейски, с цел да го скрие в гората до дома си в Челопек.

От Черепишкия манастир до селото са към 15 км през баирите. С кола пътят, който изминават през онази нощ раненият комита и кахърната жена с умиращо дете на ръце,  се взема за към 40 минути. 

Сега къщата на баба Илийца е музей. Решили да го създадат, тъй като доста деца си мислят, че смелата жена е единствено книжовен воин, а не същинска персона. В дребната стая са непокътнати предмети, употребявани в бита от това време. А на стената е закачен портрет на мустакат българин. „ Това е дядо Дано - полуживото внуче ”, изяснява уредничката. Здравият юнак майор П. е детето, оживяло поради добрината, която баба му не могла да направи, само че желала от сърце.

Диана Цветкова, която поддържа музея, също е наследница на баба Илийца. Тя реди 

родословното й дърво, което към този момент има над 500 разклонения

Най-младата издънка е Лейла, родена в края на 2017 година в чужбина. И към този момент единствено на половина българка.

От къщата на баба Илийца потегля туристическа пътека, която през гората стига до местността Кривульо - лобното място на Перо Херцеговинеца /Петър Спасов Симеонов/. Той е един от воеводите в Ботевата чета, умрял на 21 май в престрелка с черкезите. И това е разказано в описа " Една българка ": " Една тайфа от... черкези се престраши и навлезе /в гората/... Тя откри погубен до дънера на един дъб единствено един въстаник, мъж, трийсетгодишен, с лице, обрасло с черна брада, и с единия крайник ранен, превързан с дрипи ".

Съдбата на Ботев и неговите четници е белязала всеки камък във Врачанския Балкан.

А локалните хора с болежка описват своята версия за ненавременната гибел на поета-революционер. „ Застреля го не турчин, а един от неговите. Човек от Враца, който се причисли към четата два дни по-рано.

Гръмна го в тил поради пустите жълтици

После се върна във Враца и след Освобождението стартира да строи къщи. Всички знаят от кое място взе кървавите пари. А паметникът на Войводата – не с лице, а с тил към града трябваше да го създадат, с цел да не гледа срама ”.

Истина или градска легенда е това – историците не са на едно мнение. Но подозрението и горчивината, че българи са отговорни за гибелта на най-големите ни национални герои, надали в миналото ще ни даде мира.
standartnews.com
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР